Home » Algemeen Natuursteen Buiten

Algemeen Natuursteen Buiten

Algemene informatie.

Op deze pagina geven wij u extra informatie en beantwoorden veelgestelde vragen over natuursteen buiten. oa; lichter worden, krast natuursteen? welke bewerkingen zijn er? En onze legmethode.

04-08-2010 051

Word natuursteen buiten lichter?

Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Het is namelijk als volgt;
De meeste natuurstenen worden gezaagd uit massieve blokken. Om deze zaagsporen te verwijderen wordt de tegel ‘gezoet’, de lichtste vorm van polijsten, waardoor de tegel donkerder van kleur wordt dan hij van nature is. In de buitenlucht wordt deze ‘zoetlaag’ afgebroken door de UV-straling in het zonlicht en andere weersinvloeden. Door het verdwijnen van de zoetlaag krijgt de tegel zijn originele kleur weer terug. Deze is lichter dan de zoetlaag.

Bij de gebrand en geborstelde uitvoering is de tegel al direct op kleur. Deze heeft door de behandeling ook een reliëf gekregen.  Tevens is deze uitvoering vele malen minder gevoelig voor krassen in het oppervlak.

Maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen die wel mooi kleurvast blijven buiten omdat die een natuurlijk oppervlakte hebben, dan hebben we het natuurlijk over Leisteen en vooral Brasilian Black Slate Mustang. Doordat het oppervlakte breukruw gespleten wordt en de onderkant glad gezaagd, behoud deze soort zijn natuurlijke kleur buiten.

 

Krast natuursteen?

Jazeker! Maar…

Natuursteen krast, er is namelijk altijd iets wat harder is dan steen. Als de tegel net op uw terras ligt zult u merken dat er krassen op komen, dit is echter geen enkel probleem, de krassen zitten namelijk in de toplaag (zie info over zoeten).

De toplaag is donkerder dan de steen zelf dus iedere kras is zichtbaar. Als de zoetlaag door de inwerking van UV-straling is verdwenen, is de tegel door en door kleurecht. Krassen zijn dan vrijwel niet meer zichtbaar, een regenbui spoelt het stof van de kras weg en uw terras oogt weer prima. Dit voordeel heb je dan ookal gelijk met een leisteen omdat deze uit lagen bestaat.

 

Oppervlakte en rand afwerkingen.scoio1

Gezoet: Glad geschuurde bovenkant die lichter afbreekt buiten. Ookwel licht polijsten.
Strak gezaagd: Zeer fijne strakke randafwerking, die bijna naadloos aansluit op de andere tegels. Letop! kleine beschadigingen zie je sneller als getrommeld.
Facet: Een klein schuin geslepen rand die de tegel zeer strak doet aantonen, Letop! kleine beschadigingen zie je sneller als getrommeld.
Getrommeld: De rand van de tegel wordt rondom met een hamertje bewerkt om de tegel iets ouder te laten lijken en een wat natuurlijkere uitstraling te geven.
Abdij verouderd: Het oppervlakte word samen met de randen verouderd.
Gefrijnd/Gebouchardeerd: De randen worden oppervlakkig machinaal ‘gefreesd’, dat doet tonen als een zaagsnede. Dit zorgt ervoor dat de randen wat strakkere en rechtere lijnen vormen. Het oppervlakte word gebouchardeerd waardoor dit een gespikkeld oppervlakte krijgt. Tevens zorgt dit voor een automatische anti-slip functie.
Gevlamd en Geborsteld: Bij de gebrand en geborstelde uitvoering is de tegel al direct op kleur. Deze heeft door de behandeling ook een reliëf gekregen.  Tevens is deze uitvoering vele malen minder gevoelig voor krassen in het oppervlak.

 

Wordt natuursteen glad buiten?

In onze showroom voelt u dat de tegel glad aanvoelt, doordat de meeste natuursteen tegels gezoet zijn. Het tegendeel is echter waar… zodra natuursteen nat wordt, stroeft de tegel juist op! (ook vanwege dat de toplaag van het zoeten word afgebroken door de UV-Straling.

Om deze reden wordt natuursteen veel rondom zwembaden gebruikt. Als u uw terras regelmatig veegt, en voorkomt dat er een groene zweem op komt (zie onderhoud), dan hoeft u voor gladheid niet te vrezen.

 

Onderhoud, reiniging en impregneren.

Eigenlijk is het heel simpel…. U hoeft aan onderhoud vrijwel niets te doen. Regen en zon zijn voldoende voor het schoonhouden van uw terras. Natuursteen is meestal niet poreus, hierdoor kan alg en mos zich meestal niet aan de tegel hechten. Er kan wel een groenzweem ontstaan, dit gebeurt zelfs op RVS. Echter veegt u deze bij vochtig weer met een zachte bezem eenvoudig weg. Geen hogedrukspuit gebruiken, geen chemische middelen. Dat is nergens voor nodig en ook niet aan te raden. Mocht er toch groenaanslag, mos of algen zich hebben gevestigd op uw natuurstenen tegels kunt u Bio-Mos Anti-Alg & Groenaanslag gebruiken (dit product is ZUURVRIJ!)

Bij een grote vlek (bijvoorbeeld na een barbecue) zult u na verloop van tijd zien dat de vlek vanzelf verdwijnt, gaat deze niet snel genoeg weg kan je het altijd stimuleren om ewerkzaamheden-1ven te dweilen met Finsan grondreiniger (Diepreiniger).

Omdat de UV-straling alle zoetlagen, vetvlekken en oliën afbreekt van de natuurstenen tegels is het niet verstandig om buiten te impregneren omdat die in een korte tijd wordt afgebroken. Wilt u de tegels echter wat voller van kleur hebben kunt u altijd het terras even dweilen met een kleine beetje groene zeep met glycerine door het dweil water heen. De glycerine voed de tegel een beetje waardoor die wat voller van kleur word. Houd wel rekening met de UV-Straling.

Legmethodes.

Er leiden natuurlijk meerdere wegen naar Rome… hier leggen wij uit wat onze legmethode is en eventuele tips voor verschillende soorten.

Onze methode: Licht gestabiliseerd. Dit houdt in dat wij als basis een aangetrild zandpakket van ca. 20 cm dik hanteren, dit is voor het dragend vermogen en voor vorstbestendigheid. Op de dag van het leggen zelf harken wij per 3m2 1 zak cement van 25 kilo door het zandbed, dit wordt door de bovenste 4-5 cm ingeharkt. Het cement blijft tijdens het leggen van de tegel gewoon droog.
Bij het afspoelen van het terras na het leggen, begint het cement te werken en vormt een filmlaagje van 2-3 mm onder de tegels. Dit geeft een goed onderling verband van de tegels en voorkomt tevens dat onkruidzaden welke nog in de grond zitten kunnen opkomen, onkruid dat van boven komt (meestal het geval) kan wel tussen de tegels komen maar kan niet de grond in. Hierdoor zijn kleine onkruidplantjes eenvoudig te verwijderen.87493b8776ca88c69cfdda6f3c370d81

Bij poreuze tegels (bijv. G654 Graniet.) gebruiken we bijna geen cement voor de waterdoorlatendheid, dit is tevens ook dat de kleur van het cement niet door de tegel heen kan trekken. Dit verwerk je dan het liefst op een schoon zandbed,  zeer fijn split of vloerenzand.

Wij leggen natuursteen zonder voeg. Voegen gaan na verloop van tijd scheuren, ze zijn gevoelig voor mos en alg, kortom…het wordt er niet fraaier op. Indien u toch met een voeg wilt gaan werken dan dient deze zwaar gestabiliseerd, en aangebrand met specie aan de onderkant, gelegd te worden.

-->

Comments are closed.