Home » Alles over Chinees hardsteen

Alles over Chinees hardsteen

Alles over Chinees hardsteen voor buiten wat u weten wilt:

Op deze pagina geven wij u extra informatie en beantwoorden veelgestelde vragen over deze populaire natuursteen.

Wordt Chinees hardsteen buiten lichter?
Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Het is namelijk als volgt;
Chinees hardsteen wordt gezaagd uit massieve blokken. Om deze zaagsporen te verwijderen wordt de tegel ‘gezoet’ (De lichtste vorm van polijsten) Dit maakt de tegel donkerder dan hij van nature is. In de buitenlucht wordt deze ‘zoetlaag’ afgebroken door de UV-straling in het zonlicht. Door het verdwijnen van de zoetlaag krijgt de tegel zijn originele kleur. Deze is lichter dan de zoetlaag. (zie ook krassen) Bij de gebrand en geborstelde uitvoering is de tegel al direct op kleur. Deze heeft door de behandeling ook een reliëf gekregen.  Tevens is deze uitvoering vele malen minder gevoelig voor krassen in het oppervlak.

Bij gebruik als binnenvloer, blijft de zoetlaag onaangetast. (geen UV-straling)

Binnen blijft de kleur dus gelijk aan hoe de tegel geleverd wordt.

Krast Chinees hardsteen?
Jazeker! Maar…
Natuursteen krast. Er is namelijk altijd iets wat harder is dan steen. Als de tegel net op uw terras ligt zult u merken dat er krassen op komen. Dit is echter geen enkel probleem. Deze krassen zitten namelijk in de toplaag (zie info over zoeten) deze toplaag is donkerder dan de steen zelf dus iedere kras is zichtbaar. Als de zoetlaag door de inwerking van UV-straling is verdwenen, is de tegel door en door kleurecht. Krassen zijn dan vrijwel niet meer zichtbaar. Een regenbui spoelt het stof van de kras weg en uw terras oogt weer prima.

Is Chinees hardsteen glad?
In onze showroom voelt u dat de tegel glad aanvoelt. Het tegendeel is echter waar… zodra Chinees hardsteen nat wordt (regen) stroeft de tegel juist op! Om deze reden wordt Chinees hardsteen veel rondom zwembaden gebruikt. Als u uw terras regelmatig veegt en voorkomt dat er een groene zweem op komt (zie onderhoud) dan hoeft u voor gladheid niet te vrezen.

Hoe onderhoud ik Chinees hardsteen?
Eigenlijk is het heel simpel…. U hoeft aan onderhoud vrijwel niets te doen. Regen en zon zijn voldoende voor het schoonhouden van uw terras. De steen zelf is niet poreus. Hierdoor kan alg en mos zich niet aan de tegel hechten. Er kan wel een groenzweem ontstaan (dit gebeurt zelfs op RVS) Echter, deze veegt u bij vochtig weer met een zachte bezem eenvoudig weg. Geen hogedrukspuit gebruiken, geen chemische middelen. Dat is nergens voor nodig en ook niet aan te raden. Bij een grote vlek (bijvoorbeeld na een barbecue) zult u na verloop van tijd zien dat de vlek vanzelf verdwijnt.

Leg je Chinees hardsteen buiten met of zonder voeg?
Wij leggen Chinees hardsteen zonder voeg. Voegen gaan na verloop van tijd scheuren, ze zijn gevoelig voor mos en alg, kortom…het wordt er niet fraaier op. Indien u toch met een voeg wilt gaan werken dan dient de tegel in de specie gelegd te worden i.p.v. op wit zand.

Onze methode: Licht gestabiliseerd. Dit houdt in dat wij als basis een aangetrild zandpakket van 20 cm dik hanteren. Dit is voor het dragend vermogen en voor vorstbestendigheid. Op de dag van het leggen zelf harken wij per 3m2 1 zak cement van 25 kilo door het zandbed. Dit cement wordt in de bovenste 4-5 cm ingeharkt. Dit cement blijft tijdens het leggen van de tegel gewoon droog. Bij het afspoelen van het terras na het leggen, begint het cement te werken en vormt een filmlaagje van 2-3 mm onder de tegels. Dit geeft een goed onderling verband van de tegels en voorkomt tevens dat onkruidzaden welke nog in de grond zitten kunnen opkomen, onkruid dat van boven komt (meestal het geval) kan wel tussen de tegels komen maar kan niet de grond in. Hierdoor zijn kleine onkruidplantjes eenvoudig te verwijderen.

Technische termen:

– Zoeten: Dit betreft de oppervlakte van de tegel. Zoeten is de lichtste vorm van polijsten en wordt toegepast om de zaag sporen te verwijderen. Binnenshuis blijft de zoetlaag aanwezig, buiten verdwijnt deze.

Getrommeld: Dit betreft de randafwerking. De rand van de tegel wordt rondom met een hamertje bewerkt om de tegel iets ouder te laten lijken en een wat natuurlijkere uitstraling te geven.

-Strak gezaagd: Dit betreft de randafwerking. Bij een strak gezaagde tegel wordt de rand niet bewerkt.

-Facet geslepen: Dit betreft de randafwerking. Een facetrand is een schuin geslepen rand aan de tegel waardoor deze zeer strak oogt. Punt van aandacht: Kleine beschadigingen vallen sneller op dan bij getrommelde tegels.

-->

Comments are closed.