opc_loader

Wensenlijst

info@borgmanvandijk.nl

Belgisch Hardsteen

 

 

Algemeen:

Belgisch hardsteen vloertegels zijn erg geliefd. De kleurnuance, kenmerkende structuur en uitstraling van Belgisch hardsteen is van oudsher altijd al populair geweest. Niet voor niets ziet u Belgisch hardsteen tegels terug in de mooiste en meest karakteristieke monumentale panden. Denk hierbij aan oude kloosters, kerken of herenhuizen. Tegenwoordig wordt er ook nog steeds zeer veel gebruik gemaakt van Belgisch hardsteen tegels.

Een groot voordeel van Belgisch hardsteen tegels is dat ze een zeer mooie kenmerkende structuur hebben. Hierdoor blijven de tegels bij veelvuldig gebruik niet alleen prachtig, eigenlijk worden ze na verloop van tijd alleen maar mooier. Wanneer Belgisch hardsteen tegels veel belast worden ontstaat er een soort doorleefd karakter. Hierdoor krijgen deze tegels nog meer uitstraling.

Belgisch hardsteen tegels zijn er in veel verschillende afwerkingen en formaten. Zo zijn er strakke en gezoete tegels, maar ook verouderde tegels met een nostalgische uitstraling. 

Land van herkomst: België

Soort natuursteen: kalkzandsteen

Handelsnamen: Pierre Bleu, Belgisch blauwsteen, Belgisch hardsteen, Arduïn.

Maatvastheid: handmatige fabricage / klein maatverschil mogelijk

 
Belgisch hardsteen Banenverband

 

Afwerkingen.

Donker Gezoet: Oppervlakte is dan licht gepolijst. Deze bewerking geeft een donkere uitstraling.

Nat geschuurd: Nat geschuurde oppervlakte met een licht blauwe uitstraling.

Abdij verouderd:  Gezoet oppervlakte dat samen met de zijkanten verouderd is. Dit geeft een indruk van een oude kloostervloer / kerkvloer.

Antiek / Trés: Gezoet oppervlakte verouderd, grof getrommelde randen, hierdoor komt de robuuste uitstraling vol tot zijn recht. De vloer toont alsof het al 100 jaar oud is.

 

Verwerking.

Lijmadvies: Deze tegel kan verlijmd worden met een dunbedlijm die flexibel blijft. De beste techniek is om de tegel dubbelzijdig te verlijmen. (Zowel vloer als achterzijde tegel).

Lijmverbruik: Ca. 5-6kg per m2 (afhankelijk van de gelijkheid van de ondervloer).

Vloerverwarming: Deze tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

 
Dagelijks gebruik.

Onderhoud:

Het beste voor natuursteen is regelmatig dweilen met zeep. Dit kan een speciale dweilzeep zijn maar ook groene zeep is prima. Neem dan wel de uitvoering met Glycerine. Dat is een vast bestandsdeel in de zeep waarmee u een beschermlaag opbouwt. Als de vloer er dof van wordt, moet u de dosering zeep verlagen of iets minder vaak gaan dweilen. U gebruikt pas zeep of impregnatie 4-6 weken na het leggen. Tot die tijd alleen dweilen met schoon water. De lijm en de voeg moet namelijk eerst uitharden.

 
Impregneren:

U kunt deze vloer transparant impregneren. Dat is een goede hechtlaag voor de zeep waar u straks mee gaat dweilen. Zo bouwt u een goede beschermlaag op en zal de vloer steeds fraaier worden. Transparante impregnatie leveren wij van het merk Finsan.

U kunt ook kleurverdiepend impregneren. Hierdoor wordt de vloer net zo donker als wanneer u deze natmaakt. Hij blijft echter mooi mat van kleur.

Kleurverdiepende impregnatie is een permanente keuze. Wij leveren kleurverdiepers van o.a. Prostone en Lithofin.

 

Voor meer informatie: Zie sheet ‘Onderhoud en impregneren van natuursteen