opc_loader

Wensenlijst

info@borgmanvandijk.nl

Chinees Hardsteen

 
Algemeen:

Chinees hardsteen is een zeer mooie hardsteen die makkelijk te combineren is met nagenoeg alle houtsoorten, wit en grijstinten. De Chinees hardsteen wordt eerst gezoet en daarna machinaal verouderd. Door deze bewerking krijgt de tegel een prachtige authentieke, verouderde uitstraling. De Chinees hardsteen wordt een geleefde vloer wat inhoud dat de vloer na gebruik en door slijtage alleen maar mooier en rustieker wordt. Door deze eigenschap wordt deze vloer veel toegepast bij een landelijke inrichting, oude en monumentale huizen / panden en niet te vergeten boerderijen. Chinees hardsteen wordt ook wel Spotted Blue genoemd. Chinees hardsteen is kalkhoudend en daardoor niet zuurbestendig. U dient de vloer dus neutraal te onderhouden met b.v. groene zeep of Marseille zeep.

 
Land van herkomst: China.  

Soort natuursteen: Kalkzandsteen

Handelsnamen: China Spotted Blue, China Bluestone

Maatvastheid: handmatige fabricage / klein maatverschil mogelijk

 

 chinees_abdij


Afwerkingen:

Gezoet: Gladgeschuurd oppervlakte (zaagsporen verwijderd)

Getrommeld: Een kleine rafeling aan de zijkant zodat de tegels aan de randen niet meer scherp aanvoelen.

Abdij Verouderd: Glad geschuurde bovenkant die samen met de randen machinaal verouderd zijn.

Facet: Een klein schuingeslepen randafwerking, voor een zeer strak resultaat zonder dat de randen nog scherp aanvoelen.

Gevlamd en Geborsteld: Een ruw oppervlakte die gelijk als anti-slip functioneert, de kleur is wat lichter en zal buiten niet meer veranderen.
Dit wordt bewerkstelligd door met een hete gasvlam over de tegel te gaan gevolgd door ijskoud water. Daarna wordt de oppervlakte nog geborsteld.
Dit is een methode die ook veel op graniet en basalt toegepast wordt.

 
Verwerking:

Lijmadvies: Deze tegel kan verlijmd worden met een dunbedlijm die flexibel blijft. De beste techniek is om de tegel dubbelzijdig te verlijmen. (zowel vloer als achterzijde tegel).

Lijmverbruik: Ca. 5-6kg per m2 (afhankelijk van de gelijkheid van de ondervloer).

Vloerverwarming: Deze tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

Buiten: Deze tegel wordt buiten op een zandbed gelegd van ca. 20cm. Eventueel kan het zandbed licht gestabiliseerd worden door droog Portland cement door het zandbed heen te harken.

 
Dagelijks gebruik:

Deze tegel zal door dagelijks gebruik en het periodiek te dweilen met een goede neutrale boenzeep (Marseille zeepvlokken of Carolin zeep), veel voller van kleur worden en een mooi geleefde uitstraling krijgen.


Onderhoud:

Het beste voor natuursteen is regelmatig dweilen met zeep. Dit kan een speciale dweilzeep zijn maar ook groene zeep is prima. Neem dan wel de uitvoering met Glycerine. Dat is een vast bestandsdeel in de zeep waarmee u een beschermlaag opbouwt. Als de vloer er dof van wordt, moet u de dosering zeep verlagen of iets minder vaak gaan dweilen. U gebruikt pas zeep of impregnatie 4-6 weken na het leggen. Tot die tijd alleen dweilen met schoon water. De lijm en de voeg moet namelijk eerst uitharden.

 
Impregneren:

U kunt deze vloer transparant impregneren. Dat is een goede hechtlaag voor de zeep waar u straks mee gaat dweilen. Zo bouwt u een goede beschermlaag op en zal de vloer steeds fraaier worden. Transparante impregnatie leveren wij van het merk Finsan.

U kunt ook kleurverdiepend impregneren. Hierdoor wordt de vloer net zo donker als wanneer u deze natmaakt. Hij blijft echter mooi mat van kleur.

Kleurverdiepende impregnatie is een permanente keuze. Wij leveren kleurverdiepers van o.a. Prostone en Lithofin.

 

Voor meer informatie: Zie sheet ‘Onderhoud en impregneren van natuursteen