opc_loader

Wensenlijst

info@borgmanvandijk.nl

Marmer

 
Algemeen:

Marmer behoort tot de mooiste natuursteensoorten die er zijn. De steen is hard maar toch zeer goed te bewerken. Door deze eigenschap wordt marmer al sinds de oudheid gebruikt als bouw en bekledingsmateriaal. Marmer is een prachtige kalksteen die leverbaar is in een ruim kleurenpalet. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders alsmede de kristalstructuur. Aangezien marmer gevoelig is voor zuren dient deze neutraal te worden onderhouden. Dit kunt u bewerkstelligen door periodiek te dweilen met b.v. Edelzeep of Marseille zeep. 

Land van herkomst: Turkije / Italië / Portugal / Griekenland / Spanje

Soort natuursteen: Marmer / Kalksteen

Handelsnamen: Bekende marmers zijn: Nero Marquina, Avyon, Lykia, Burdur, Toros, Perlato Olympo, Crema Nuova, Emprador Brown, Prelato Breccia, Kutayah Black, Teos Green en nog vele andere.

Maatvastheid: Door de machinale verwerking van deze steen is hij redelijk maatvast. Let op, het is en blijft natuursteen, dus een kleine nuance kan altijd aanwezig zijn.

 wit_zwart-marmer

Afwerkingen:

Geborsteld: Het oppervlakte word met diamantborstels bewerkt zodat de zaagsporen verdwijnen. Hierdoor krijgt de marmer een robuustere uitstraling.

Anticato: Door de tegels Anticato te trommelen zorgt dit voor de meest natuurlijk gesleten oppervlak zonder dat het ten kosten gaat van de kleur.
 

Verwerking.

Lijmadvies: Deze tegel kan verlijmd worden met een witte dunbedlijm / witte flexibele tegellijm. De beste techniek is om dubbelzijdig te verlijmen. (zowel vloer als achterzijde tegel)

Lijmverbruik: Ca. 5-6kg per m2 (afhankelijk van de gelijkheid van de ondervloer).

Vloerverwarming: Deze tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

 
Onderhoud:

Het beste voor natuursteen is regelmatig dweilen met zeep. Dit kan een speciale dweilzeep zijn maar ook groene zeep is prima. Neem dan wel de uitvoering met Glycerine. Dat is een vast bestandsdeel in de zeep waarmee u een beschermlaag opbouwt. Als de vloer er dof van wordt, moet u de dosering zeep verlagen of iets minder vaak gaan dweilen. U gebruikt pas zeep of impregnatie 4-6 weken na het leggen. Tot die tijd alleen dweilen met schoon water. De lijm en de voeg moet namelijk eerst uitharden.

 
Impregneren:

U kunt deze vloer transparant (kleurloos) impregneren. Dat is een goede hechtlaag voor de zeep waar u straks mee gaat dweilen. Zo bouwt u een goede beschermlaag op en zal de vloer steeds fraaier worden. Transparante impregnatie leveren wij van het merk Finsan.

U kunt ook kleurverdiepend impregneren. Hierdoor wordt de vloer net zo donker als wanneer u deze natmaakt. Hij blijft echter mooi mat van kleur.

Kleurverdiepende impregnatie is een permanente keuze. Wij leveren kleurverdiepers van o.a. Prostone en Lithofin.

 
Voor meer informatie: Zie sheet ‘Onderhoud en impregneren van natuursteen