opc_loader

Wensenlijst

info@borgmanvandijk.nl

Tips voor het leggen van tuin / terrastegels:


Het leggen/verwerken van natuursteen tuintegels:

Buiten mogen natuursteen tegels in tegenstelling tot keramische tegels koud tegen elkaar aan worden gelegd. Met een voeg leggen mag uiteraard ook. Gaat u met een voeg leggen hanteer dan een minimale voegafstand van 5 mm. Het voordeel van natuursteen tegels met een voeg leggen is dat u eventuele kleine maatverschillen netjes kunt wegwerken. Ook heeft u als voordeel dat er geen onkruid tussen de tegels kan groeien. Geschikte voegmiddelen voor buiten zijn bijvoorbeeld: Aqua XP, Sopro Drainvoeg of Bostik hoveniersmortel 1C.

Voorbereiding:

Natuursteen moet worden gelegd op een minimaal 20 cm dik zandbed van schoon ophoogzand / straatzand.Ophoogzand / straatzand bevat namelijk geen organische stof. Hierdoor zet het bij nat worden in tegenstelling tot tuingrond niet uit.

Op een stabiele zandgrond heeft u aan een zandbed van ca.20 cm dikte voldoende voor het vakkundig bestraten van een terras. Wat betreft het aanleggen van een oprit is het beter om deze zandlaag (cunet) wat dikker te maken en/of onder het benodigde zandbed een laag van ca.15 cm gebroken puin aan te brengen.
Op klei en veen gronden dient u het zandbed en puinfundering minstens dubbel zo dik te maken (overleg dit goed met uw aannemer).

Om het zandbed wat meer stabiliteit te geven is het bij het leggen van natuursteen aan te raden om de toplaag (5 tot 7 cm) van uw zandbed met droge cement te vermengen (licht stabiliseren). Hiervoor gebruikt u 1 zak van 25 kg portland cement op 3 m2 zandoppervlak. Tip, alleen inharken wat er die dag gelegd gaat worden. Het cement moet droog worden verwerkt. Later zal het door het bodemvocht automatisch uitharden.
Het verzakken van de bestrating zal nu tot een minimum worden beperkt (m.u.v. veengrond).foto1

 

Leggen:

Denkt u om het afschot. Het water moet van de woning worden afgevoerd. Heeft u voldoende afvoermogelijkheden of moet er een draingoot of putje worden geplaatst.

Natuursteen tegels moeten netjes met een rubber hamer op de juiste hoogte worden geklopt. Dit is de enige manier om een zeer vlak terras te verkrijgen. Natuursteen tegels afreien/vlijen is niet mogelijk ivm de aanwezige (minimale) dikte verschillen in de tegels. Het eindresultaat zal dan nooit perfect zijn. Vooral niet op de langere termijn.

Indien uw tuin nog aan het verzakken is (komt veel voor bij nieuwbouw) kunt beter geen cement voor lichte stabilisatie gebruiken. U kunt dan later eenvoudiger het terras uitbreken, ophogen en herstraten.

Heeft u veel zaag en slijpwerk dan is het raadzaam om een zaagmachine te huren bij een bouwmarkt of verhuurbedrijf. Betreft het enkele tegels dan kunt u ook met een haakse slijper uitgerust met een diamantschijf uit de voeten.


Heeft u meerdere kratten of pallets? Dan is het een must om uit alle kratten of pallets tegelijk te verwerken. Dit geeft de mooiste sortering en vermenging van de partij.

Let op !!!

Verwerken van de materialen betekent acceptatie van de materialen.

 

 

60x60x2,5-gezoetU kunt uw keramische tuintegels laten leggen door een vakman, maar het is ook een mogelijkelijkheid om deze zelf te leggen.
Het is bij het zelf leggen echter wel belangrijk dat u goed voorbereid bent.

Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 2 cm dik:

STAP 1: Zorg voor een krachtige ondergrond voor onder de afwerklaag. Heeft u zand of klei als grond? Dan is een stevig zandbed van 15 minimaal centimeter voldoende. U kunt hier metsel- of ophoogzand voor gebruiken. Op deze ondergrond komt vervolgens de afwerklaag.
STAP 2: De hoogte van de afwerklaag moet ongeveer 6 centimeter plus de tegeldikte onder het grondoppervlak zijn. Als basis gebruikt u metselzand/vulzand. Het zand mengt u droog in een betonmolen. Hierbij moet u de verhouding 1 : 6 met cement toepassen. Zodra de mortel droog gemengd is dient u water toe te voegen. De hoeveelheid water is afhankelijk van het vochtgehalte van uw vloerenzand.
STAP 3: Vervolgens stort u de mortel uit over de aangelegde afwerklaag en reit u een laagdikte van minimaal 6 centimeter af. Hierbij kunt u eventueel rekening houden met een afschot van minimaal 1%.
STAP 4: Voorzie de tegels van een hechtlaag aan de onderzijde. Hiermee zorgt u ervoor dat ze stevig vast komen te liggen aan de mortel. Als hechtlaag kunt u een papje van cement met water gebruiken.
STAP 5: Leg de tegels in de vochtige afwerklaag. Wij adviseren de tegels waar nodig lichtjes te corrigeren met een rubberen hamer. Tot slot kunt u de tegels nareinigen met water en een spons, dit voorkomt eventuele cementresten. Belast de tegels de eerstkomende dagen niet en laat de bestrating goed uitharden.

Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 3 cm dik:

STAP 1: Om te beginnen moet er een laag schoon vulzand van 20 centimeter onder de tegels komen.
STAP 2: Vervolgens dient u cement in de bovenlaag te harken (1 zak per ca.3 m2)
STAP 3: Reit het geheel goed af, zodat u de tegels erop kunt leggen.
STAP 4: Doe dit met een voeg van minimaal 3 millimeter breedte, om zo het geheel af te voegen met voegmortel.

 
Let op !!!

Verwerken van de materialen betekent acceptatie van de materialen.