opc_loader

Wensenlijst

info@borgmanvandijk.nl

Travertin

 
Algemeen:

 

Travertin is een zoetwaterkalksteen die veelal wordt gewonnen in Turkije en Italie. Karakeristiek zijn de mooie kleurnuances en gaatjes. Deze gaatjes ontstaan tijdens de vorming van het gesteente. Steeds weer nieuwe laagjes kalk bedekken de plantresten / mossen die er op zitten. Wanneer deze plantresten verteren ontstaan de kenmerkende gaatjes. Travertin is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en kleuren. Dit kan zijn van fel oranje / rood tot aan prachtige rustige aardetinten. Voor een ieder wat wils. Erg bepalend voor het einresultaat is de kleur voeg die uiteindelijk wordt gebruikt daar de gaatjes tijdens het voegen automatisch worden gevuld. Besteed u daar dus voldoende aandacht aan om teleurstelling te voorkomen. Hieronder ziet u een greep uit ons assortiment. In onze showroom hebben wij nog veel meer sfeervolle en warme Travertinvloeren gepresenteerd.

 
Land van herkomst: Turkije / Italië / Spanje / Iran

Soort natuursteen: zoetwaterkalksteen

Handelsnamen: o.a. Beige (Light / Apulia Ivory), Silver (Silver Blue / Apulia Grigio), Noce

Maatvastheid: machinale verwerking van dit gesteente / maatvast

 badkamer_travertin5

Afwerkingen:

Geborsteld: Het oppervlakt van de tegel wordt met diamantborstels bewerkt zodat de zaagsporen niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor krijgt de Travertin een robuustere uitstraling.

Anticato: Door de tegels machinaal te trommelen worden de randen verouderd en licht afgerond.

 
Verwerking:

Lijmadvies: Deze tegel moet verlijmd worden met een witte dunbedlijm(emissieloos). De beste techniek is om dubbelzijdig te verlijmen. (zowel vloer als achterzijde tegel).

Lijmverbruik: Ca. 5-6kg per m2 (afhankelijk van de gelijkheid van de ondervloer).

Vloerverwarming: Deze tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

Onderhoud:

Het beste voor natuursteen is regelmatig dweilen met zeep. Dit kan een speciale dweilzeep zijn maar ook groene zeep is prima. Neem dan wel de uitvoering met Glycerine. Dat is een vast bestandsdeel in de zeep waarmee u een beschermlaag opbouwt. Als de vloer er dof van wordt, moet u de dosering zeep verlagen of iets minder vaak gaan dweilen. U gebruikt pas zeep of impregnatie 4-6 weken na het leggen. Tot die tijd alleen dweilen met schoon water. De lijm en de voeg moet namelijk eerst uitharden.

 
Impregneren:

U kunt deze vloer transparant impregneren. Dat is een goede hechtlaag voor de zeep waar u straks mee gaat dweilen. Zo bouwt u een goede beschermlaag op en zal de vloer steeds fraaier worden. Transparante impregnatie leveren wij van het merk Finsan.

U kunt ook kleurverdiepend impregneren. Hierdoor wordt de vloer net zo donker als wanneer u deze natmaakt. Hij blijft echter mooi mat van kleur.

Kleurverdiepende impregnatie is een permanente keuze. Wij leveren kleurverdiepers van o.a. Prostone en Lithofin.

 
Voor meer informatie: Zie sheet ‘Onderhoud en impregneren van natuursteen